Het is geen geheim dat de belasting van de mens op de Aarde te groot is. Op dit moment hebben we 1,7 planeten nodig om onze huidige levensstijl te bewaren. Mensen komen er elke dag bij. Daarom is het aan ons om ervoor te zorgen dat we onze belasting verkleinen.

Veel mensen leven namelijk volgens een lineaire economie, een wegwerpmaatschappij. Bij BOMA geloven we meer in een circulaire economie, waar grondstoffen ofwel natuurlijk afgebroken worden ofwel opnieuw gebruikt worden in een nieuw product van dezelfde kwaliteit.

Naast circulaire producten houden we vast aan een duurzame bedrijfsvoering. In de laatste jaren namen we dan ook heel wat initiatieven om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en zo ook het milieu van een schoonmaak te voorzien!

Mobiliteit Mobiliteit
Eco-design Eco-design
Sitebeheer Sitebeheer

Mobiliteit is een probleem. Er zijn simpelweg te veel wagens op de baan. Het aantal wagens langs onze kant proberen we dan ook zo laag mogelijk te houden. Onze werknemers moedigen we aan de fiets te nemen en eigen transport richten we zo energie-efficiŽnt mogelijk in.

Alternatieve vervoersmiddelen

Alternatieve vervoersmiddelen

Iedereen heeft de kans om een elektrische fiets te leasen aan voordelige tarieven. In het eerste half jaar van dit leasingplan namen 30 Bomitoís deel aan dit initiatief. Zij laten de auto opzij staan en rijden op een gezonde en mobiel verantwoordelijke manier naar het werk.

Ook thuiswerk is voor de Bomitoís geen taboe. Bij zware sneeuwval of files werken er verschillende Bomitoís vanuit de Ďhome officeí.

Interne vergaderingen tussen de verschillende filialen lopen via videocalls. Zo verliest er niemand tijd op de baan en garanderen we een vlotte interne werking.

Minimaliseer CO2-uitstoot

Minimaliseer CO2-uitstoot

In de huidige klimaatcrisis houden we onze ecologische voetafdruk zo laag mogelijk. Een minimale CO2-uitstoot is een van de initiatieven die we ondernemen om dat doel te bereiken.

Op basis van jouw bestelbedrag ontwerpt e-tool DosDob bestelvoorstellen om efficiŽnter te bestellen. Door minder frequent en dus meer gegroepeerd te bestellen, spaar jij meer kilometers en dus CO2-uitstoot uit!

Meerdere Bomitoís beschikken zelfs over een elektrische wagen die ze op de parking van het hoofdkantoor in Antwerpen kunnen opladen met zonne-energie. Op die manier vergroenen we ons wagenpark.

In het design van onze schoonmaakmiddelen staat de maatschappij steevast op de eerste plaats. Hernieuwbare grondstoffen en milieusparende producten zijn daar belangrijke spelers in.

Circulair schoonmaken

Circulair schoonmaken

Denk maar aan de Probio range ontwikkeld door Greenspeed. Een van de eerste milieubevorderende schoonmaakproducten op de markt. Of aan microvezel, waarmee je jouw gebruik van chemicaliŽn en water drastisch terugschroeft. Verder verpakken we het overgrote deel van schoonmaakproducten in bidons die voor minstens 50% uit gerecycleerd plastic bestaan.

Recycleer je oude materialen

Recycleer je oude materialen

We denken ook na over wat er met jouw producten gebeurt nadat je ze niet meer nodig hebt. Oude schoonmaakmachines, batterijen en werkwagens recycleren we voor jou met de hulp van ECMR. Zo krijgen de grondstoffen van jouw materialen nog een tweede leven in een nieuwe machine of schoonmaaktrolley.

Sociale verantwoordelijkheid

Sociale verantwoordelijkheid

Naast het milieu doen we ook op sociaal vlak onze duit in het zakje. Door schoon te maken met de i-mop bespaar je een grote hoeveelheid water ten opzichte van een traditionele schrobzuigmachine. Elke liter die onze klanten besparen met de i-mop doneren we aan Made Blue. Die liters water komen uiteindelijk terecht op de plekken waar drinkwater het hardst nodig is. In 2018 voorzagen we 10 952 kinderen van drinkwater voor een heel schooljaar. En daar zijn we trots op!

De impact van onze vestigingen houden we graag zo laag mogelijk. Zo minimaliseren we onze impact op het milieu en het ecosysteem.

Energieverbruik

Energieverbruik

Met meer dan 250 werknemers verbruiken we dan ook aardig wat energie en water. Gelukkig is een groot deel van het hoofdkantoor en het distributiecentrum zelfvoorzienend.

Op het dak van BOMA Antwerpen liggen sinds 2009 meer dan 400 zonnepanelen, waardoor we veel besparen op energieverbruik. Naast die zonnepanelen vangen we regenwater op om toiletten mee door te spoelen. Zo maken we ten volste gebruik van wat de natuur ons geeft.

Maar ook met hernieuwbare energie moet je zuinig omgaan! Daarom verlichten we ons distributiecentrum van 10.000 m≤ met een LED-installatie die 85% minder stroom verbruikt dan traditionele verlichting.

Afvalverwerking

Afvalverwerking

Al die werknemers creŽren ook heel wat afval waar we evengoed verantwoordelijk mee om willen gaan. Geen enkele Bomito heeft nog een persoonlijk afvalbakje. Ze staan recht en sorteren hun afval in circulaire kartonnen afvaleilanden. Zo beweegt iedereen meer en stimuleren we sorteren. Met dit initiatief besparen we meer dan 10 000 kleine plastic afvalzakjes per jaar!

Ook het 10.000 m≤ grote magazijn creŽert heel wat afval. Daar scheiden magazijniers al het karton en plasticfolie zodat die afvalstromen gescheiden opgehaald kunnen worden.

Biodiversiteit

Biodiversiteit

Ten slotte zal je, wanneer je op bezoek bent bij BOMA Antwerpen, misschien wel wat bijtjes zien rondvliegen. Het hoofdkantoor is dan ook een thuishaven voor een kolonie van 80 000 bijen! Die bijen leveren een gigantische bijdrage aan onze voedselvoorziening en het ecosysteem. Zo dragen we ons steentje bij aan een duurzame omgeving.

Groenbeheer

Groenbeheer

Het is al langer geweten dat wat groen op kantoor doet leven. Daarom zijn onze kantoren van het nodige plantleven voorzien.

Voor het beheer van die planten werken we samen met Manus: een sociale werkplaats waar werknemers die geen job vinden in een regulier bedrijf toch hun gading vinden.